1 август 2016 г.

бананов сладолед с малини и боровинки






 Миналата седмица телевизионно предаване ме подсети,че отдавна се каня да опитам този вече толкова популярен веган сладолед от пюрирани банани.
Тъкмо добър повод да тествам Чопъра 3 в 1 на Делимано,за да се убедя,че и с тази задача се справя със завидна лекота.






Идеален е за надробяване на лед за фрапе,мохито и др. коктейли, както и за направа на плодови сорбета.






Продукти за 6 порции:

6 банана
100 гр. боровинки и/или малини
200 гр. гъсто подсладено кондензирано мляко
1-2 с.л.  ликьор амарето или друг по избор






Приготвяне:

Застелете тавичка с прозрачно фолио.
Отгоре разпределете нарязаните на шайби по 1 см. банани.
Покрийте ги с още един лист прозрачно фолио и върху него сложете малините и боровинките.
Сложете тавичката във фризера,докато плодовете замръзнат напълно.




Преди да блендирате сладоледа си подгответе кондензираното мляко и ликьора.




В купата на чопъра сложете половината количество банани и 50 гр. от малините и боровинките.





Пуснете чопъра и надробете плодовете на възможно най-ситни плодови кристали.
Добавете 100 гр. кондензирано мляко и 1 с.л. ликьор, и отново пуснете уреда,докато получите гладка смес.
Разпределете десерта в чаши и поднесете веднага.
Ако се наложи да съхраните остатъка от вече пюрираната смес ,сложете я във фризера,но имайте предвид,че там ще стегне доста и преди отново да става за консумация трябва да я оставите да се поотпусне на стайна температура.

Моите бележки:
Въпреки,че плодовете се надробяват много фино,семките на малините тук-там се усещат,затова към втората порция банани добавих само боровинки.Подсладих сместа със сладко от боровинки вместо кондензирано мляко и се получи невероятен сладолед с цвят на виолетки (но остана не сниман).
Друга възможност е да се замени кондензираното мляко с гъст течен шоколад + 2 с.л. какао,и тогава ще имате чудесна шоко версия.
Вместо ликьор,може да ароматизирате сладоледа с ванилия или друга предпочитана есенция.





По желание може да гарнирате сладоледа с натрошени или карамелизирани ядки или кокос,настърган шоколад,шоколадови пръчици и т.н.
Страхотен вкус и консистенция-непременно опитайте!




2 коментара:

  1. Роси,
    правя подобни веган сладоледи, без мляко.Но имам специална машинка, която прави сладолед от замразени плодове.Строхотни на вкус сладоледи се получават и могат да се разнообразяват по различен начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, ама аз този сладолед не го ли отмъкнах:))) Страхотен е, Роси, а се зарадвах, че сподели впечатления точно за този уред. Скоро ще го видя отблизо и аз:) Плодови сладоледи уважаваме вкъщи, а по този вече се разтопих няколко пъти:) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване